Karácsonyi hírlevél 2023

Hálaadó istentisztelet a sárvásári gyülekezetben
2023-12-08
100 éves a sárvásári templom
2024-01-12

Kedves Barátunk és Adományozónk!

Ünnepléssel teli év van mögöttünk, hiszen alapítványunk 30 éves lett. Az eltelt években töretlenül azon dolgoztunk, hogy támogassuk a rászorulókat. Ez idő alatt mi is sok értékes kapcsolattal gazdagodtunk, jó érzés végigkövetni, ha csak kis részben is, de részesei lehetünk az ösztöndíjasok, valamint a técsői és a sárvásári gyülekezetek életének, fejlődésének.

Pápai Református Kollégium

A 2023-24-as tanévben újra 4 ösztöndíjast támogattunk, összesen 840.000 forint összegben. Idei ösztöndíjasaink: Farsang Máté, Kulcsár Anna, Márkus Luca, és Csatári Zsófia. Ezen felül 172.000 Ft értékben vásároltunk felszerelést REFI grafikai oktatásának támogatására.

A Jókay Alapítvány megalapítása óta közel 60 diáknak segíthetett a folyamatosan érkező támogatásoknak köszönhetően. Hálásak vagyunk, hogy egyre több volt REFI-s adakozik, hogy az új nemzedék is tanulhasson. Köszönjük!

Jubileumi ünnepség

Október 14-én, szombaton örömteli találkozások helyszíne volt a pápai REFI. A Jókay Család Alapítvány fennállásának 30. évfordulójára és az első Pápai Exrefis Alumni Találkozóra nagyon sok egykori tanítvány jött vissza az Alma Materbe, hogy találkozzanak egymással és a mostani iskolás generációval.

Az ünnepségen levetítésre került a pályázati pénzből készített jubileumra készült kisfilm, ami itt megtekinthető.

Számtalan osztály erre a napra időzítette az érettségi találkozóját is. Öröm volt látni újra egymást, megmutatni a felújított épületet, a vadonatúj diákotthont.  Reméljük, hogy lesz folytatás…

Jókay Károly tanúságtétele

A Reformátusok Szárszói Konferenciájának harmadik napján, 2023. augusztus 12-én tett tanúságot hitéről alapítónk, Jókay Károly.

Elmondta, hogy őt a hála vezette el a mindennapi élő hithez. Mesélt számos református felmenőjéről, családja külföldre meneküléséről, és elmondta, hogy mikor a rendszerváltás után Magyarországra jöhetett, természetes volt számára, hogy segítse a magyarságot, mert belé nevelték, hogy ott segítse ezt a nemzetet, ahol tudja. Így kezdődött az alapítvány immár 30 éves története.

A teljes beszéd leirata a jokay.hu oldalon olvasható.

Hálaadó istentisztelet a sárvásári gyülekezetben

A kalotaszegi Sárvásárra hívták az alapítvány támogatóit, kuratóriumát a 2023. október 28-án megrendezett hálaadó ünnepségre.

A sárvásári templom épülete 100 éves lett 2023-ban, az Alapítvány pedig 30, s ezt köszönte meg Vince Minyá István, sárvásár-nyárszói lelkész és kalotaszegi esperes, valamint a helyi gyülekezet.  Az Alapítvány 2006 óta Batiz Ágnes emlékére több mint 5,4 millió forintot gyűjtött, idén 812.000 forintot, a nyárszói-sárvásár református gyülekezet ifjúsági, kulturális és beruházási céljaira. Batiz Zoltán, Alapítványunk önkéntese, valamint Jókay Károly, alapító megerősítették barátságunkat, elkötelezettségünket a két gyülekezet iránt. Gyűjtésünk folyamatos, a szükség nagy.

Técső segélyszállítmányok

Alapítványunk magánadakozásokból 2023-ban két alkalommal vitt segítséget Kárpátaljára a Técsői Magyar Református Liceumba az ott dolgozók és a diákok számára, összesen 1,3 millió forint értékben.

Az intézmény a környék – 38 falu, valamint Rahó, Kőrösmező – egyetlen magyar bentlakásos általános és középiskolája. Igyekszünk nekik más segélyszervezettel együtt folyamatos támogatást nyújtani.

Ha valaki rajtunk keresztül szeretne segíteni nekik, a számlaszámunk: A Jókay Család Alapítványa: 10918001-00000015- 74190009  

1%-os adomány

Adományozóink 2022-es adójuk 1%-ának felajánlásával 241.636 forintot juttattak el hozzánk. Ezt három fő célra osztjuk: Pápai Református Kollégiumba ösztöndíjakra, kalotaszegi református közösségek támogatására, segélyszállítmányokra Kárpátaljára. Köszönjük!

2024-ben továbbra is ezekre célokra gyűjtünk:

  • A Pápai Református Kollégium diákjainak ösztöndíjaira;
  • A sárvásári (Kalotaszeg) általános iskolába és a református gyülekezetbe járó gyermekek foglalkozásaira, a művelődési házuk felszerelésére;
  • A kárpátaljai és erdélyi szórványvidékeknek adományozott segélyek szállítási költségeire, a técsői református líceum diákjainak ösztöndíjaira.

Eddigi adományaikat megköszönve kívánok a Kuratórium nevében áldott karácsonyi ünnepeket, erőt, egészséget az újévben!

Budapest, 2023. december 14.

Tisztelettel,

Jókay Károly

Alapító