Kultúrház építés Magyarvistán

KalotavárMagyarvistán, mely egy kalotaszegi magyar település, helyi összefogással, sok önkéntes munkával építik újjá életveszélyesen romos kultúrházukat, hogy ápolni tudják a falu hagyományait, fel tudjak éleszteni a néptánc egyesületet.

Magyarvista Kalotaszeg egyik – népművészetében -  legcifrább faluja. Mintegy 800 lelkes település és 96%-ában református. A Református Egyházközség 2005-ben visszakapta a falu szívében található ingatlanát, egy kultúrházat, de már életveszélyes állapotban. Mivel már húsz évvel azelőtt enyészetnek indult az épület, a kulturális élet sajnos  teljesen leállt. Generációk nőttek úgy fel, hogy saját néptáncuk és népzenéjük ismeretlen volt számukra, mert egyszerűen nem volt hol ezeket ápolni. ( A népviselet és a népművészet élt és fejlődött.)

Megszületett egy szép álom és egy szép terv: a romos kultúrházból Kalotavár lesz. Müller Csaba, Kolozsváron élő építész ingyen készítette el a tervet. Sajnos az ország, melyben élünk említésre méltóan mindezidáig nem támogatta ügyünket, mégis  Isten kegyelméből ma már felépült az épület. Kész van pirosban. Előbb le kellett bontani 2/3-át, majd jött az építkezés és a felújítás. A segítség 80%-ban az Anyaországból jött: Miniszterelnöki Hivatal és civilek támogatásából. A többit a falu népe tette hozzá anyagiakban és közmunkában egyaránt. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nem valószínű, hogy helyi pénzekből az elkövetkezendőkben jelentősen részesedünk, mégis tovább kellene lépni, mert a falu népe, sőt rendezvények alkalmával a közelről és távolról érkezők is már használatba vették az épületet.

Alapítványunk több mint 1.200.000 forintot juttatott el számukra. Még nem készült el teljesen, ezért továbbra is gyűjtjük az adományokat. Már több közösségi rendezvényt is tartottak a formálódó épületben.