30 éves a Jókay Alapítvány

Karácsonyi hírlevél 2022
2022-12-12
Bevételek és kiadások 2022
2023-02-20

„Van valami, ami biztató: és ez a fiatalság. És a fiatalságot nekünk kell megmenteni, nekünk kell átvinni ilyen intézetekben, sokban, mint ami a Kollégium. Szóval ezt mi még mindig megtehetjük.”

A fenti idézet 1992.06.28-án hangzott el Jókay Lajostól, 47 év emigráció után tett látogatásán, a Pápai Református Kollégium 1942-es osztály találkozóján.

2023. február 1-én van Édesapám halálának 30. évfordulója. Emlékére létrehozott Alapítványunk szintén 2023-ban ünnepli 30. évfordulóját, s a fenti idézet szellemében segítjük a Pápai Református Kollégium hallgatóit, már több mint hatvanat azóta.

Németh Tibor, bakonytamási származású barátunk kiváló életrajzi anyagját ajánlom: https://6an.webnode.hu/jokay1992/

Zárszóként, egy idézet Németh Tibor „Adalékok Jókay-Ihász Lajos emigrációs fejlődésrajzához” c. cikkéből:

„Jókay-Ihász Lajos életútjának alakításában csodálatos módon gyakorolta kegyelmét a jó Isten, amiről a Mózes ötödik könyvében foglaltak juthatnak eszünkbe: „Emlékezz vissza az egész útra…”. Ahogy fiatal korában a történelem kényszerítő erején keresztül vállaira rakta a honelhagyás életterhét, majd lelkében évtizedeken keresztül sanyargatta a viszontlátás bizonytalanságával, úgy engedte számára megérni az útját álló világrend összeomlását is, s ennek nyomán a hazatérést. Mások mellett eljuthatott kedves iskolavárosába, működőnek tudhatta az ősi alma matert, találkozhatott rég nem látott osztálytársaival. Mindennek jelentősége a tragikusan hamar lezáródó pálya fényében mutatkozott meg, abban, hogy első látogatását több már nem követhette. Átlényegült értelmet pedig akkor nyert, amikor néhány hónap múlva ugyanezt az utat immár haló poraiban tette meg. Éltében és holtában is visszatérhetett oda, ahonnan elindult, összeért kezdet és vég, történetét valóban teljessé formálta a Teremtő.”