Karácsonyi hírlevél 2022

Petőfi, Jókai és a nők
2022-10-18
30 éves a Jókay Alapítvány
2023-01-31

Kedves Barátunk és Adományozónk!

Kedves Barátunk és Adományozónk!

Újabb nehéz év van mögöttünk, de hála a támogatásoknak, mi idén is sikerrel folytattuk munkánkat.

Pápai Református Kollégium

A Pápai Református Kollégiumban 4 új ösztöndíjast támogattunk a 2022-23-as tanévben. A korábbi évekhez hasonlóan idén is 800.000 forint támogatást tudtunk átadni, fejenként 200.000 Ft-tal segítettük idei ösztöndíjasainknak: Kató Evelinnek, Csatári Zsófiának, Kulcsár Annának és Molnár Zille Lillának. Ezen felül 200.000 Ft értékben vásároltunk egy fényképezőgépet a REFI művészeti képzésének támogatására.

A REFI hamarosan 500 éves lesz, és mi büszkék vagyunk arra, hogy a Jókay Alapítvány közel 60 diáknak segíthetett 1994 óta. Hálásak vagyunk, hogy egyre több volt REFI-s adakozik, hogy az új nemzedék is tanulhasson. Köszönjük!

Előadás a REFI-ben

Október 14-én a REFI-ben tartott előadást Görbe Márk “Petőfi, Jókai és a nők” címmel, mely egyben a város Petőfi évének megnyitója is volt.

Az Alapítvány ötletére és támogatásával megvalósult eseményen Dózsa Tamás grafikus, Dózsa Endre filmes és Jókay Károly is vett részt.

Jókay Károly ünnepi beszéde Révkomáromban

A révkomáromi Jókai Egyesület vendégeként mondott díszbeszédet Jókay Károly 2022. augusztus 20-án.

Beszédében kitért révkomáromi kötődéséhez, visszatekintett Szent István korára és saját személyes élményeire Amerikában született magyarként. Kihangsúlyozta, hogy „Mindenki a saját talentuma, szorgalma, hivatása, felelősségérzete és hite szerint, szolgálja az általa választott közösséget, ott, ahol van, ahová rendeltetett!”

A teljes beszéd leirata a jokay.hu oldalon olvasható.

Técső segélyszállítmányok

Idén a háború miatt kiemelt figyelmet kaptak a kárpátaljai segélyszállítmányok.  Bereczky Zoltán, a Jókay Alapítvány kuratóriumának elnöke 2022. március 4-én jutott el Técsőre, ahol egy nagyobb segélyszállítmánnyal együtt vitte el az alapítvány támogatását Kárpátaljára. Szervezetünk nem csak az addig gyűjtött céladományokat vitte el határon túli testvéreinknek, hanem valamennyi tartalékolt adományainkat a kárpátaljai magyarok megsegítésére fordítottuk, így idén összesen 700.000 Ft-ot tudunk erre a célra eljuttatni.

Sárvásári gyülekezet

2021-ben nem állt módunkban eljuttatni a támogatást a sárvásári református gyülekezetnek, de 2022. év elején sikerült ezt megtenni, és összesen 600.000 Ft-tal támogattuk a kalotaszegi néptánctábort. Hálás szívvel gondolunk azokra a bőkezű adakozókra, akiknek köszönhetően évek óta segíthetjük e nemes tevékenységet.

1%-os adomány

Adományozóink adójuk 1%-ának felajánlásával 180.265 forintot juttattak el hozzánk. Ezt három fő célra osztjuk: Pápai Református Kollégiumba ösztöndíjakra, kalotaszegi református közösségek támogatására, segélyszállítmányokra Kárpátaljára. Köszönjük!

Működési és szakmai pályázat

Alapítványunk újabb pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz. 2023-ban a Jókay Család Alapítványa megalapításának 30 éves, magyarországi bejegyzésének 20. évfordulóját ünnepli.

Ebből az alkalomból szeretnénk összehívni a volt és jelenlegi ösztöndíjasokat, illetve a rendszeres támogatóinkat. Szeretnénk velük együtt megünnepelni, hogy az elmúlt 30 évben már közel 100 Jókay ösztöndíjast támogattunk a közös összefogás eredményeképpen. Bemutatjuk, hogy ösztöndíjasaink nem csak a középiskolában, hanem később az egyetemeken és a munka világában is megállják a helyüket. Egyben buzdítani őket arra, hogy fontos a mostani generáció támogatása is.

Bízunk benne, hogy pályázatunk nem csak érvényes, de eredményes is lesz, és 2023-ban együtt ünnepelhetünk.

Az újabb nehéz év ellenére bizakodunk, hogy 2023-ban tovább folytathatjuk támogató munkánkat.

2023-ban továbbra is ezekre célokra gyűjtünk:

  • A Pápai Református Kollégium diákjainak ösztöndíjaira;
  • A sárvásári (Kalotaszeg) általános iskolába és a református gyülekezetbe járó gyermekek foglalkozásaira, a művelődési házuk felszerelésére;
  • A kárpátaljai és erdélyi szórványvidékeknek adományozott segélyek szállítási költségeire, a técsői református líceum diákjainak ösztöndíjaira.

 Eddigi adományaikat megköszönve kívánok a Kuratórium nevében áldott karácsonyi ünnepeket, erőt, egészséget az újévben!

Budapest, 2022. december 12.

Tisztelettel,

Jókay Károly

Alapító