Karácsonyi hírlevél 2020

REFI bemutatkozó kisfilmek
2020-11-12
Beszámoló a sárvásári gyülekezet 2020-as adományáról
2021-03-17

Kedves Barátunk és Adományozónk!

Rendkívüli év volt a 2020-as, idén sok váratlan helyzettel, nehézséggel szembesültünk, de hamarosan véget ér ez az év is, és támogatóinknak hála mi idén is jó hírekkel tudunk szolgálni a közelgő karácsony és újév táján.

Pápai Református Kollégium

A Pápai Református Kollégium 4 tanulója számára a 2020-21-es tanévre a korábbi éveknél többet, 800.000 forint támogatást adtunk át. Így fejenként 200.000 Ft támogatást nyújtottunk idei ösztöndíjasainknak: Móricz Emőke Margitnak, Márkus Mihály Pálnak, Buday Leventének és Lindner Ádámnak. Velük együtt már majd 60 ösztöndíjasunk van az alapítvány 1994-es (és jogelődje) megalakulása óta. Évről-évre új támogatók csatlakoznak, köztük néhány egykori Jókay ösztöndíjas.

Magyarvista

Többéves munka után befejeződött a Kalotavár Kulturális Központ felépítése, melyhez a Jókay Alapítvány is többször adott támogatást az elmúlt évek során. A Magyarvista központjában található, a református egyház tulajdonában lévő impozáns épület szinte teljesen elkészült, az egykori kántortanítói lakás helyén álló Kalotavár egyfajta bástyája szeretne lenni Kolozsvárnak, illetve egész Kalotaszegnek, és kész szolgálni az egész régiót kultúrával.

Sárvásári Református Gyülekezet

Idén 600.000 Ft támogatást nyújthattunk a sárvásári református gyülekezet támogatására, ebből az összegből a nyári táborok megszervezéséhez járulunk hozzá.  Az elmúlt években kisebb-nagyobb összegekkel mindig tudtuk támogatni a gyülekezetet, amit a nagylelkű adományok tesznek lehetővé.

Segélyszállítmányok

Idén a vírushelyzet miatt nem volt lehetőségünk hozzájárulni határon túli segélyszállítmányok útiköltségéhez, ezért az erre rendelkezésre álló keretből magyarországi szállításokat támogattunk. Dombóvárra, Hodászra és Nágocsra juttattunk el segélyszállítmányokat cigány barátainknak.

Működési pályázat

Alapítványunk újabb működési pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz, így reményeink szerint újabb összeg érkezik, ami hozzájárul a Jókay Alapítvány 2021-es adminisztrációs költségeihez.

SZJA 1%

Adományozóink a 2019-es adóbevallásukban is érdemesnek találták az alapítványt a támogatásra, így idén 142.000 Ft-ot oszthattunk szét három egyenlő részben örökös céljainkra.

Az idei év nehézségei ellenére bizakodunk, hogy 2021-ben tovább folytathatjuk támogató munkánkat.

2021-ben továbbra is ezekre célokra gyűjtünk:

  • A Pápai Református Kollégium diákjainak ösztöndíjaira;
  • A sárvásári (Kalotaszeg) általános iskolába és a református gyülekezetbe járó gyermekek foglalkozásaira, a művelődési házuk felszerelésére;
  • A kárpátaljai és erdélyi szórványvidékeknek adományozott segélyek szállítási költségeire, a técsői református líceum diákjainak ösztöndíjaira;
  • Magyarvista (Kalotaszeg) fiataljainak ösztöndíjaira (ezen belül: Kolozsvári Református Kollégium tanulói ebéd és utazási költségeire).

Eddigi adományaikat megköszönve kívánok a Kuratórium nevében áldott karácsonyi ünnepeket, erőt, egészséget az újévben!

Budapest, 2020. december 14.

Tisztelettel,

Jókay Károly

Alapító