Beszámoló a kárpátaljai segélyszállítmány útjáról.

Tartalékolt adományainkat a kárpátaljai magyarok megsegítésére fordítjuk.
2022-03-01
Bevételek és kiadások 2021
2022-03-16

Bereczky Zoltán, a Jókay Alapítvány kuratóriumának elnöke 2022. március 4-én, pénteken jutott el Técsőre, ahol egy nagyobb segélyszállítmánnyal együtt vitte el az alapítvány támogatását Kárpátaljára. Így számolt be az útról:

Kedves Jókayk!

Kárpátalján voltam. Kifizettem az expedíció gépkocsijainak útiköltségét, valamint eljuttattam az alapítványunk támogatását a Técsői Liceumnak.

1. A técsői karitász számára némi ruhát és 1 tonna élelmet vittünk. Minden nap meleg ebédet készítenek a helyi rászorultaknak. Ezentúl pedig a Liceumban egy-három napot tartózkodó ukrán menekülteknek, akik mennek tovább Magyarország felé, ahol nagyon finom élelmet kapnak és munkát, ha kérnek. Valamint ingyen jegyet Nyugat-Európába. Érződik a nagy segélyszervezetek, és a magyar állam segítsége, folyamatosan jön az élelem, de bizony jól jött a mi segítségünk is.

2. A Liceumban nincsen tanítás, ami van, az online tartják meg. Minden erő az átmenő menekültek ellátására kell. 

3. A Liceumhoz tartozó dolgozók és gyerekek, valamint családjaik ott maradnak Kárpátalján, ezért elsősorban az ő támogatásukat szolgálja az általunk biztosított segély. Ők ott maradnak és talán megmarad valamennyire a magyarság ezen a nagy területen, ami 38 falut jelent.

4. Ezen a területen már alig, vagy egyáltalán nincs tiszta magyar család. A férfiak természetesen eltűntek.A nők és gyermekek nagyjából 10 %-a ment át Magyarországra, de mivel Kárpátalján nem lőnek, és nincs bombázás sem egyenlőre elkezdtek visszamenni az öregekhez a nők és a gyerekek. Ez a szám Beregszász esetében 50% a polgármester szerint. 

5. A Liceumnak egy hónapja új igazgató asszonya van, akivel hosszan átgondoltuk a helyzetet. Azt hiszem jó kezekbe került Técső és környékének iskolaügye, persze sok mindenben segítenünk kell. 

6. Szóval nekünk gyűjtenünk kell és várni. Az igazgató asszonnyal hetente, vagy gyakrabban is jelzi, hogy mi a helyzet és azt is, hogy mit vigyünk: pénzt vagy élelmet. Most a pénz volt a jobb, mert az élelem az átmenekülőkre elmegy, a pénzen pedig lehet segíteni a dolgozókat és a családokat.

Szívesen veszik a könyveket is, amelyeket a feleségem néz át, hogy érdemes-e kivinni. A zsámbéki könyvtár összes múlt évi folyóiratát megszereztük és folyamatosan szállítjuk nekik. De nagyon kell a szépirodalom, történelem, ifjúsági és gyermekkönyvek, lexikonok, művészeti könyvek. Nem kell vásárolni, csak megnézni, hogy a polcokon mi van és eljuttatni hozzám, vagy akár el is megyek érte.

7. Az utak jók. A vámosok most is ugyan olyanok, mint máskor, de valahogy azért lehet kezelni őket. A gázolaj olcsóbb és autónként 20 liter vásárolható. Az üzletek kiürültek, de feltöltötték.

A jövő héten is tervezünk egy szállítmányt vinni, vagy két hét múlva.

Debreceni Laci bácsi a Liceum biztonsági őre a komájával.
Jelenleg 150-200 ukrán menekültre vigyáz.
Megkérdeztem: – Laci bácsi nem fél? – Mitől kéne félni? – kérdezte vissza.

Köszönjük az eddigi támogatásokat, és továbbra is várjuk a felajánlásokat.  

Bankszámlaszámunk: 10918001-00000015-74190009

Jókay Alapítvány