Egytételes bakancslista

2024-es évzáró a REFI-ben
2024-07-08

A megvanirva.hu-n jelent meg az interjú, melyet Kutasiné Molnár Boglárka készített Jókay Károllyal a Református Egyházi Napok Dunántúl (REND) fesztivál pódiumszínpadán elhangzott beszélgetés alapján.

Ízelítő a témákból:

Életét „Isten, Haza és embertársaink szolgálatába” állította, ahogy a Jókay Alapítvány jelmondatában is áll. Honnan ered ez az elköteleződés?
Egyházi iskola diákjait támogatja, gyülekezetbe jár, bekapcsolódott a presbiteri szolgálatba. A vallás, a keresztyén hit evidencia volt az életében, vagy másként kanyargott az életútja?
Tevékeny emberként áldást hoz mások életébe. A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság igazgatójaként és a Jókay Alapítvány alapítójaként egyaránt az ifjúságért cselekszik. Miért fontos Önnek ez a korosztály?
Az egyetemista korosztályt megelőző középiskolai diákságért jóval előbb kezdett munkálkodni. Mit érdemes tudni erről a tevékenységről?
Az idő halad, a munka folyik. Az Alapítvány tekintetében hova szeretne még eljutni Károly?
„Élni jó!”, ez az idei üzenet a Református Egyházi Napokon itt, Dunántúlon. Saját életében hogyan jelenik meg ez az üzenet?
Történelmi család leszármazottjaként gazdag szellemi hagyatékkal bír. Milyen eszközei vannak a mi korunkban továbbadni gyermekeinek a tartást, a hűséget és a családtörténetet?
Bizonyos értelemben a nevelés döntések sorozata, amit aztán az egyén felnőve a saját döntéshozatalaival folytat. Károly döntéseinek eredményei miként befolyásolták az életét?
Beszélgetésünk során néhányszor előkerült a történelmi család és történelmi örökség kifejezés. Nyilván nem véletlen, hiszen ha meghalljuk a Jókay nevet, egyből a reformkorba ugrunk Jókai Mór regényeihez. De nem ő volt az egyedüli, aki tettekkel bizonyította a jót, a nemest. Az ősei közül kikre gondol vissza úgy, mint a szeretet megcselekvésének emblematikus személyeire?
Az emigrációban élők színes társaságában mit tapasztalt egykor, illetve most?