Karácsonyi hírlevél 2019

Megújult a Jókay Alapítvány bemutatkozó szóróanyaga
2019-12-13
Beszámoló a sárvásári adományról
2020-02-09

Kedves Barátunk és Adományozónk!

Hamarosan véget ér a 2019-es év is, ezért a közelgő karácsony és újév táján fordulok Önhöz, támogatónkhoz egy rövid beszámolóval.

Pápai Református Kollégium

A Pápai Református Kollégium 4 tanulója számára a 2019-20-as tanévre 600.000 forint támogatást adtunk át. Idei ösztöndíjasaink Márkus Mihály Pál, Buday Levente Györk, Böröczky Anna és Lindner Ádám. Velük együtt már közel 60 ösztöndíjasunk van az alapítvány 1994-es (és jogelődje) megalakulása óta, és ezt mind Adakozóinknak köszönhetjük. Külön öröm, hogy évről-évre új támogatók csatlakoznak, köztük néhány egykori Jókay ösztöndíjas. 2019-ben eddig az egykori ösztöndíjasaink december 1-ig 141.000 forinttal támogatták mostani ösztöndíjasainkat. Köszönet és hála érte.

Sárvásári Református Gyülekezet

Idén is lehetőségünk nyílt a sárvásári református gyülekezet támogatására. Ebben az évben 250.000 Ft támogatást tudtunk eljuttatni a nyári gyerekfoglalkozások támogatására. Hálás szívvel gondolunk azokra a bőkezű adakozókra, akiknek köszönhetően évek óta rendelkezésre áll ez az összeg.

Técsői Református Líceum

A técsői református líceum támogatására 2019-ben több segélyszállítást indítottunk, illetve indítunk még idén, a végleges elszámolást a tavaszi hírlevélben közöljük.

Váli Mari – Hathalmi Emlékek című könyvének bemutatója

A szegedi 90. Ünnepi könyvhét keretében is bemutatták Jókai unokahúgának visszaemlékezéseit, amely januárban került a könyvesboltokba.  Németh Tibor gondozásában jelent meg a Váli Mari – Hathalmi emlékek című kötet, melynek kiadásához a Jókay Alapítvány is hozzájárult.

Jókay Alumni találkozó

November végén másodszor rendeztük meg a Jókay alumni találkozót. Az első alkalom megmutatta, hogy érdemes csak úgy együtt lennie több generációnak, közös élményekről beszélgetni, tapasztalatokat megosztani.

Folytatjuk, máskor, máshol.  S.D.G.

A találkozó résztvevői: Böröczky Anna, Tarcsa Gusztáv, Vida Noémi, Persaits Gergő, Osváth László, Sebestyén Andor, Péter-Delbó Márta. (A képről Körömi Bálint és Jókay Károly hiányzik.)

Működési pályázat

Alapítványunk újabb működési pályázatot nyújtott be Nemzeti Együttműködési Alaphoz, így a korábban elnyert 500.000 Ft támogatás mellé reményeink szerint újabb összeg érkezik, amivel biztosítani tudjuk a Jókay Alapítvány 2020-as adminisztrációs költségeit.

A korábban a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő működési pályázatán elnyert összeg lehetővé tette, hogy megújítsuk és aktualizáljuk bemutatkozó anyagunkat.

Dózsa Tamás, grafikus a Jókay Alapítvány kezdete óta közreműködött a szervezetünk látványvilágának kidolgozásában. Tamás tervezte az alap és a jubileumi logónkat, valamint több brosúrát és minden kiadványukat. A mostani brosúra ötlete, formája, eleganciája is neki köszönhető.

Nyomtatásban 600 példány készült belőle, online pedig itt tölthető le pdf formátumban.

Az idén elért eredményeink bizakodásra adnak okot, hogy 2020-ban tovább folytathatjuk támogató munkánkat.

2020-ban továbbra is ezekre célokra gyűjtünk:

  • A Pápai Református Kollégium diákjainak ösztöndíjaira;
  • A sárvásári (Kalotaszeg) általános iskolába és a református gyülekezetbe járó gyermekek foglalkozásaira, a művelődési házuk felszerelésére;
  • A kárpátaljai és erdélyi szórványvidékeknek adományozott segélyek szállítási költségeire, a técsői református líceum diákjainak ösztöndíjaira;
  • Magyarvista (Kalotaszeg) fiataljainak ösztöndíjaira (ezen belül: Kolozsvári Református Kollégium tanulói ebéd és utazási költségeire).

Eddigi adományaikat megköszönve kívánok a Kuratórium nevében áldott karácsonyi ünnepeket, erőt, egészséget az újévben!

Budapest, 2019. december 16.

Tisztelettel,

Jókay Károly

Alapító